Aktualności

05.11.2018 r. uczniowie klas 1 i 2 pod opieką nauczycieli: Małgorzaty Krowickiej i Magdaleny Och byli na wycieczce dydaktycznej w Centrum Dziedzictwa Szkła w Krośnie. Uczniowie poznali proces wytapiania szkła, sposoby jego łączenia i ozdabiania. Zwiedzili bardzo ciekawą ekspozycję szkła artystycznego i prezentację sposobów wykorzystania szkła w nauce i technice. W sali kinowej obejrzeli film poświęcony historii wytapiania szkła w krośnieńskich hutach. Oprócz zwiedzania wszyscy mogli spróbować swoich sił w malowaniu obrazów na szkle oraz wybijaniu w rozżarzonym szkle pamiątkowych medali. Czas spędzony w Krośnieńskim Centrum Dziedzictwa Szkła minął bardzo szybko. Wszyscy z pięknymi ozdobami i uśmiechem na ustach szczęśliwie wrócili do domów.


Podsumowanie „Konkursu Piosenki Patriotycznej” w naszej szkole odbyło się 29. 10. 2018 r. Nagrody specjalne z najlepsze wykonanie utworów otrzymały Wiktoria Żołna i Martyna Jajeśniak, uczennice kl.V. Magdalena Furmańska z kl. I otrzymała nagrodę za zdobycie pierwszego miejsca, drugie wywalczył Wiktor Owoc z kl. V, a trzecie Julia skóra z kl. VI i Marcel Werner z kl. V. Wyróżnienia otrzymały Milena Bobusia z kl. IV i Magdalena Rej z kl. V. Wszystkim uczestnikom serdecznie gratulujemy!

25.10 2018 r. uczniowie naszej szkoły wybrali się do RCKiP w Krośnie. Uczniowie z klas I – II obejrzeli przedstawienie pt.„Afryka Kazika”. Główny bohater Kazik, wyjechał w podróż do Afryki. Chciał ją zwiedzić poruszając się rowerem. Na swojej drodze spotkał wielu miłych i ciekawych ludzi oraz zwierzęta, którym chętnie pomagał. Podczas wyprawy przeżywał zarówno chwile wesołe, jak i chwile grozy. Świetna muzyka i zaskakujące efekty świetlne sprawiły, że mali widzowie poczuli się niemal uczestnikami tej egzotycznej i bardzo pouczającej wyprawy.

19.10.18 r  w przedszkolu odbyły się zajęcia, które miały na celu zapoznanie dzieci z etapami powstawania chleba. Zostały one omówione na podstawie opowiadania i kolorowych ilustracji. Następnie wspólnie z panią Marią Szkałuba dzieci przygotowywały rozczyn z drożdży, mieszały go z mąką i dodatkami. Po wyrośnięciu wkładały ciasto do foremek, po czym powędrowało ono do pieczenia. Na koniec pracy odbyła się degustacja. Chlebek wszystkim bardzo smakował.